Тези дни Испания регистрира необичайно високи температури - на много места

...
Тези дни Испания регистрира необичайно високи температури - на много места
Коментари Харесай

39 градуса през април: екстремна жега в Испания

Тези дни Испания записва извънредно високи температури - на много места термометрите демонстрират повече от 30 градуса. Особено горещо е в региона на Андалусия в южната част на страната. По данни на националната метеорологична работа Aemet в Севиля и Кордоба температурите ще доближат 36 градуса.

Температурни върхове

Очаква се горещините да доближат своя пик в четвъртък и петък, когато термометрите ще показват до 39 градуса. Според метеорологичната работа от понеделник насам в страната се наблюдават температури, типични за лятото. Очакванията са тези дни да бъдат най-горещите априлски дни от 1950 година насам. Не е изключено даже да бъде достигната границата от 40 градуса.

По-прохладно е на остров Майорка, където в столицата Палма бяха измерени 25 градуса. През идващите дни се чака температурата да се увеличи до най-много 28 градуса.

Риск от горски пожари

Експертите предизвестяват за нараснал риск от горски пожари и отдават рисковите метеорологични условия на климатичните промени. Особено наранено от тези аномалии е испанското земеделие. Поради това държавното управление на страната се обърна към Брюксел с молба за изключителна помощ: министърът на земеделието Луис Планас заяви, че е подал молба за подкрепяне на 890 000 селскостопански служащи.

Паралелно с това испанското държавно управление разгласи понижаване на налозите за засегнатите аграрни производители - общо в размер на 1,8 милиарда евро. По публични данни сега 27% от територията на Испания се намират в положение на изключителна обстановка поради тежкото засушаване.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР